Havregrødspandekager (fra 6 mdr.)

Modermælkserstatning

modermaelkserstatning

Friamning. Fuldamning. Offentlig amning. Modermælkserstatning. Flaskebarn. Det hele er så ømt og sårbart. Mest af alt for den mor, som står i det. For ligegyldigt hvordan hun ender med at ernære sit barn den første tid, så skal hun nok blive dømt. Om ikke andet, så af sig selv.

Modermælk er den bedste næring til dit barn. Lad det være sagt med det samme. Og det ved vi forhåbentligt alle. Men måske mislykkes det. Måske kæmper du. Eller måske supplerer du. Nogle gange kan det bare hjælpe at få lidt oplysninger. Oplysninger serveret uden bagtanker.

For hvilke typer modermælkserstatninger findes der?

Hvad er forskellen?

Hvad er tilskudserstatning?

Og hvordan gør man når man er uden for hjemmet med flasker?

Disse oplysninger har jeg selv stået og manglet. Så forhåbentligt kan dette indlæg hjælpe andre til at få et overblik, så i hvert fald denne del af det at være forældre, ikke behøver at være så usikker.


Der findes mange forskellige typer modermælkserstatning på det danske marked. Alle er de dog sammensat, så de kan anvendes som fuldgyldig ernæring fra fødsel.

Som med alt andet er der forskel på børn. Nogle børn foretrækker den ene type. Andre drikker dem alle. Nogle får maveproblemer. Andre mærker ikke forskel. Der er desværre ikke nogen universal løsning. Derfor må man forsøge sig lidt frem, indtil man finder den bedste løsning.

Med mindre du har et barn, som har et særligt lægeligt defineret ernæringsbehov og derfor skal have en speciel type erstatning (eksempelvis på grund af allergi), så kan der være en fordel i, at forsøge sig først med de bedst solgte produkter på markedet. Af den simple grund, at de fleste butikker fører disse produkter, og de kan købes som drikkeklare brikker. Det kan blive nyttigt, når du pludseligt står og mangler modermælkserstatning eller skal på tur.

Nedenstående lidt nørdet info om de forskellige typer modermælkserstatning:

Allomin (Semper)

Semper har valgt at tilføre GOS (galakto-oligosakkarider) til alle deres modermælkserstatninger. Dette er en såkaldt prebiotika. Man mener at GOS gavner barnets mave-tarmfunktion.Der er dog ingen videnskabelig dokumentation for at dette er nødvendigt for barnet. Omvendt udgør GOS ingen sundhedsrisiko, idet det findes naturligt i modermælk.

Alle Sempers modermælkserstatninger indeholder desuden DHA, hvilket er en essentiel omega 3 fedtsyre, som findes naturligt i modermælk.

  • Allomin 1 (blå): Den mest kendte modermælkserstatning fra Semper. Kan findes alle steder og i de fleste lande. Kan desuden købes som drikkeklare brikker.
  • Allomin 1 Syrnet (grøn): Forsynet med citronsyre. Dette ændrer strukturen af proteinerne, hvilket kan lette på barnets fordøjelse.
  • Allomin 1 Syrnet SensiPro (gul): Forsynet med citronsyre og probiotika (mælkesyrebakterier). Probiotika siges at kunne påvirke koloniseringen af tarmen, hvilket kan være gavnligt hvis man har et barn med koliksymptomer.

NAN (Nestlé)

Alle Nestlés modermælkserstatninger indeholder DHA, hvilket er en essentiel omega 3 fedtsyre, som findes naturligt i modermælk.

  • NAN Pro 1: Den mest kendte type af modermælkserstatning fra Nestlé. Kan findes alle steder og i de fleste lande. Kan desuden købes som drikkeklare brikker.
  • NAN HA 1: Hvis dit barn har en øget risiko for allergi kan denne modermælkserstatning anvendes. Proteinerne i denne modermælkserstatning er nemlig delvist hydroliserede, hvilket betyder at de er delvist fordøjede. Delvist hydroliserede proteiner har vist en forebyggende effekt hos børn med særlig risiko for at udvikle allergi. Effekten er dog mindre end højt hydroliserede produkter. At produktet er delvist hydroliseret og dermed delvist fordøjet kan samtidig være en fordel, hvis dit barn bliver forstoppet af NAN Pro 1, idet forstoppelsen ofte skyldes nedbrydningen af komælken.
  • NAN Sensilac 1: Indeholder GOS og FOS. Indeholder desuden mælkesyrebakterier og er derfor Nestlés modermælkserstatning til børn med koliksymptomer og/eller ondt i maven, idet man formoder at mælkesyrebakterier har en gavnlig effekt.

HIPP

  • Baby Combiotik: Økologisk certificeret modermælkserstatning. Indeholder GOS og Omega 3 (DHA).

Baby&me (Arla)

  • Organic 1: Dansk produceret økologisk modermælkserstatning. Indeholder DHA, GOS og FOS.

Ovenstående er de mest udbredte typer af modermælkserstatning i Danmark. Hvis der står 2 på pakken og der angives at det kan anvendes fra 6 måneder, så er det IKKE modermælkserstatning, men tilskudsblanding.

Der findes også en række modermælkserstatninger, som anbefales til børn med særlige medicinske ernæringsbehov, som ikke kan opfyldes ved almindelig modermælkserstatning. Disse typer modermælkserstatning skal ofte købes på apoteket. Snak med din sundhedsplejerske og læge, hvis du mener, at dit barn skal en special type.

Tilskudsblanding: Kan anvendes tidligst fra barnet er 6 måneder gammel og kun som en del af en stigende varieret kost.  Forskellen på modermælkserstatning og tilskudsblanding er protein- og mineralindholdet. Der er dog ingen grund til at anbefale tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Er du således tilfreds med den modermælkserstatning som dit barn får og trives dit barn, så har det ikke behov for det højere indhold af protein og mineraler, som tilskudsblandingen indeholder.

Komælk i modermælkserstatning?: En typisk undren ved modermælkserstatning er det faktum, at der ofte angives på pakningen at den er “baseret på mælk“. Så hvorfor er det så i orden, når man ikke må give komælk som drikkemælk før barnet er 1 år?

Jo, ser du: Proteinindholdet i modermælkserstatning er lovbestemt. Hvilket betyder, at det er reguleret og derfor svarer til indholdet i modermælk. Problemet med børn under 1 år og komælk er netop det høje indhold af protein, som kan medføre overvægt senere i livet. Så selvom indholdet af protein er højere i modermælkserstatning end i modermælk, så er det stadigt tre gange lavere end i komælk.

Modermælkserstatning på farten: Hvis du ammer, så har du en kæmpe fordel i, at du altid har mad parat til dit barn. Veltempereret og ernæringsrigtig mad. Bonus! Skal dit barn have flaske kræver det lidt mere forarbejde.

Når du skal på farten, kan du købe de færdigblandede brikker. Opbevar dem eventuelt under dynen i barnevognen, så den er tempereret. Hvis du syntes denne løsning er for dyr eller dit barn får en anden type erstatning, så kan du tage pulver med. Jeg plejer personligt at tage pulver med i en “dispenser”, hvori jeg opbevare det antal skeer, som jeg skal bruge.

Skal jeg eksempelvis på tur og lave en 180 ml. flaske, så tager jeg en dispenser med, hvori jeg har 6 strøgne måleskeer modermælkserstatning i. Derudover tager jeg en termokande med, hvor jeg har kogende vand i og hvis jeg er et sted, hvor jeg ikke kan komme til vand, så har jeg også en flaske med koldt vand i. Det kan godt kræve lidt tilvænning lige at ramme temperaturen med henholdsvis kogende og koldt vand. Derfor: Tag nu godt med vand med, så du har mulighed for at hælde lidt frem og tilbage eller smide ud, når flasken bliver for kold eller varm. Når den rigtige temperatur er opnået, så hældes pulveret i flasken.

Skal du på et fly, så kan du have en udfordring i at få vand igennem security. Hvis dit barn ikke kan lide de færdiglavede brikker, så er det frem med dankortet og købe koldt og kogt varmt vand i lufthavnen og så må flasken laves herefter.

Det helt basale: Er du helt newbie i hele det her flaskehalløj, så kommer her lidt gode råd:

  • Følg brugsanvisningen på æsken og anvend kun strøgne mål og den rigtige mængde vand. Det har betydning for dit barns nyrer og indtag af næringsstoffer.
  • Det er vigtigt at tingene gøres sterilt. Så vask hænderne. Skold flaskerne. Skift sutterne. Og lad være at være nærig med mælkerester: UD med det. Drikker din baby ikke op med det samme, kan du godt vente og prøve igen efter en halv times tid. Men er der gået en times tid, så smid det halvlunkne/kolde mælk ud. ALDRIG genopvarm.
  • Køb rigeligt med flasker. Man gider ikke (og har ikke tid til) at stå og vaske den samme flaske op 10 gange på en dag.
  • Du skal nok lære det. Ligesom med amning skal du lige ind i det. I starten smider du sikkert voldsomt meget mælk ud. Enten fordi dit barn ikke spiser så meget, som du havde forventet. Han/hun spiser mere end forventet og du laver derfor endnu en flaske. Eller du har lavet en flaske i den tro, at din baby er sultent og så nægter barnet at spise og falder istedet i søvn. Det er frustrerende og dyrt.
  • På pakningen står der ofte angivet hvor meget dit barn cirka skal spise; antal flasker og størrelsen på hver flaske. Brug det som en rettesnor. Panik ikke, når dit barn spiser mere eller mindre. Husk på at man ikke kan læse på ammene mødres bryster, hvor meget der er slugt. Kig i stedet på dit barn og konstater om dit barn vokser og er glad og tilfreds. Det er din bedste indikation af et vel-ernæret barn.
  • Det kan virke temmeligt uoverskueligt at skulle varme en flaske op midt om natten, når barnet skriger ved siden af. Slap af og forbered de ting, som du kan på forhånd:
    • Er dit barn under 4 måneder: Kog vand og opbevar på en stor flaske.
    • Er dit barn over 4 måneder: Fyld flasker med vand og sæt klar i køleskabet.
    • Hvis du bruger pulver modermælkserstatning, så forbered det antal skeer, som dit barn spiser om natten i en beholder. På denne måde undgår du at skulle stå og tælle antal skeer midt om natten, efter at du har varmet flasken i mikroovnen.
    • Min erfaring (og mikroovn) siger nogenlunde følgende:
      • 240 ml. vand: 1 minut og 10 sekunder
      • 210 ml. vand: 1 minut
      • 180 ml. vand: 50 sekunder
      • Osv osv….

Jeg håber at ovenstående kan bruges og giver bare en smule klarhed i en noget usikker tid.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Havregrødspandekager (fra 6 mdr.)