Tidsbesparende tips i en hverdag med job, børn og manglende timer i døgnet (og arme på kroppen) (del 2)

mealprep

Som skrevet om her, så kan en hverdag med børn, arbejde og lidt for få timer og arme på kroppen godt gå hen og blive en udfordring. En udfordring, som kan blive problematisk, hvis det betyder at tålmodigheden slipper op, man stresser, man hæver stemmen lidt for mange gange, eller man ender med at gå på kompromis med ting i hverdagen, som man ikke ønsker.

Jeg blev tvunget til at hive min bedste Monica-version (min yndlings fra ‘Friends’, der er voldsomt neurotisk med visse ting) op af skuffen, da vi fik barn nummer to 14 måneder efter barn nummer et. Og selv forinden fandt jeg hurtigt ud af, at børn og planlægning går hånd i hånd. Ikke flere madbeslutninger klokken 19 om aftenen. En timet og tilrettelagt hverdag.

Selvfølgelig er vi alle forskellige og gør vores bedste, specielt når det kommer til vores børn. For mig har det betydet meget, at jeg har kunne give mine børn (nogenlunde) varieret kost, at den (for det meste) har været sund, og at jeg har udfordret dem i smag og konsistens. For andre kan andre ting i hverdagen have højere prioritet.

Ligegyldigt hvor man ligger sin prioritering, så er der sjældent nogle som ønsker at bruge alt for meget tid på de mindre væsentlige detaljer i livet, specielt hvis denne tid, tages fra det mere vigtige. Når det kommer til madlavning, så kan forberedelsen af en ret godt virke temmelige intetsigende. Specielt hvis man ender med at bruge mere tid på at forberede, end at sidde ned og spise. Eller hvis netop denne forberedelsestid foregår uden børnene.

Min løsning på dette har været food prep.

2.Food prep

En forholdsvis ny ting for mig, men noget som jeg virkelig tror bliver det nye – og som jeg virkelig håber på, at jeg kan få gjort meget mere ved fremadrettet.

Food prep eller mad-forberedelse på dansk er ikke et nyt koncept på de sociale medier. Specielt ikke indenfor træningsverdenen, hvor food prep op imod stævner har været en fast rutine for mange professionelle, for at kunne bruge tiden mere konstruktivt og får at kunne sikre sig at diæten holdes.

Efterhånden har flere og flere (forældre?) dog også fået øjnene op for fordelene ved at forberede så meget som muligt af ugens retter på én dag, fremfor at bruge 30 minutter hver aften på det “ligegyldige”.

Min førstehåndsindskydelse da jeg læste om det var dog:

  • Kan maden holde sig?
  • Bliver det ikke kedeligt i køleskabet?
  • Hvornår har jeg tid til at lave alt den mad, når jeg ikke føler, at jeg har tid nok i forvejen?

Hvis du tænker nogenlunde det samme, så lad mig nu svare:

Kan det holde sig? Selvfølgelig skal du ikke skære avocadoen ud om søndagen, når du først skal bruge den til guacamole om torsdagen. MEN opbevarer du tingene rigtigt, så kan rigtigt meget godt holde sig lækkert i køleskabet – også uden at blive slasket og kedeligt.

Og tiden. Ja, den skal man have. For det tager tid at forberede – eller ”preppe” om man vil, men den tid har du så til gengæld til alt muligt andet, når du ugen efter kommer hjem med ungerne fra vuggeren kl.16.

Her er eksempler på hvad jeg forbereder – oftest i weekenden imens drengene sover middagslur. Eller imens de er med i køkkenet. Og det er altså ikke alt nedenstående, jeg når at lave, mens de sover…:

  • Koger en kylling (kylling, vand, lauerbærblade, en citron og et løg skåret i kvarte, og 50 minutter i en gryde). Eller steger kyllingestykkerne i ovnen med olie, chili og andre krydderier. Godt til salat, pizza, kylling i karry, wraps og sikkert meget mere.
  • Koger gulerødder til gulerodsstave.
  • Koger ris.
  • Bager snacks til fryseren (boller, pølsehorn, muffins)
  • Laver ”taco-sauce” til wraps.
  • Koger kartofler.
  • Laver en kødsovs til ugen eller fryseren.
  • Rister søde kartofler til salaten senere på ugen.
  • Laver pesto til pizzaen.
  • Laver hummus til efter-vugger-snacks.
  • Koger linser til salat.
  • Laver kødboller til boller i karry.
  • Koger æg til pastasalat.
  • Koger pasta.
  • Laver morgenmadsglas til mig selv, så jeg kan tage morgenmaden med på farten.

Herunder er et billede på mad, jeg nåede at lave forrige søndag. Det tog mig to timer at lave! Og ja. Den tid skal man selvfølgelig have. Men mindre kan også gøre det.

foodpreb2med-tekst

Jeg valgte at lave:

  • Bagt grød: Drengenes morgenmad i to dage.
  • Kogt ris (skulle bruges til kylling i karry).
  • Kylling i karry (skulle spises dagen efter).
  • Rødbedehummus blev brugt i løbet af ugen til gulerodsstave og agurkestave.
  • Gulerodsmuffins: Kom i fryseren og blev brugt til bl.a. køreturen til svigerfamilien weekenden efter.
  • Æblesnask: Kom på havregrøden om morgenen, for at køle ned og give ekstra smag.
  • Rugbrødscroutoner: Kom på salaten som vi fik om tirsdagen.
  • Bagt sød kartoffel: Kom i salaten som vi fik om tirsdagen.
  • Kogte æg: Blev bl.a. brugt i en frokostbolle.
  • Vasket spinat: Blev brugt i salaten som vi fik om tirsdagen.
  • Yoghurt med mysli: Blev min morgenmad de efterfølgende tre dage.

Nyttige tips til meal-prep:

  • Kogte æg kan holde sig en uges tid i køleskabet. Pil dem først, når de skal bruges.
  • Kogte linser opbevares bedst i vand, så de ikke bliver tørre og kedelige. Opbevar dem derfor eventuelt i glas-containere med det vand, som de er kogt i. Gøres dette, kan de holdes lækre i en lille uge.
  • Kogte, brune ris: Kan holde sig i køleskabet i ca. 5 dage. Varm risene op i mikroovnen tilsat en smule vand, når de skal anvendes. Og husk at køle dem ned umiddelbart efter at de er lavet samt genopvarme dem til over 65 grader, når de skal anvendes.
  • Kogt pasta: Jeg plejer at koge det til kun lige akkurat al dente og opbevare det i lufttætte beholdere i
  • køleskabet, eventuelt tilsat en lille smule olie. Skal jeg bruge det til aftensmaden senere på ugen, så koger jeg det eventuelt lige op igen i 2 minutter. Husk, ligesom med ris, at køle pastaen ned umiddelbart efter de er lavet, samt genopvarme dem til over 65 grader, hvis de skal bruges varme senere.
  • Gulerødder: Mine børn er stadig for små til at spise rå gulerødder, så jeg renser vores/skræller dem, skærer dem i spisevenlige stave og koger dem i ca. 2-3 minutter. Herefter skyller jeg dem i koldt vand, og opbevarer jeg dem i lufttætte beholdere i op til en uge. Eventuelt tilføjet en semi-vådt stykke køkkenrulle i bunden. Kan dine børn spise rå gulerødder, så skræl dem, skær dem i stave og opbevar dem i vand i køleskabet. Udskift vandet i løbet af ugen.
  • Kød og kylling som er kogt, bagt eller stegt: Kan holde sig i luftætte beholdere i køleskabet i op til 4 dage. Skal du derfor først bruge det sidst på ugen, så frys det ned og tag det op aftenen forinden.
  • Bagte søde kartofler: Bag dem med olie og de krydderier, som du fortrækker. Lad dem køle af og opbevar dem i lufttætte beholdere i køleskabet, klar til brug i salaten, til aftensmaden eller som små mini-snacks. Kan holde sig i en uge. Eventuelt tilføjet en semi-vådt stykke køkkenrulle i bunden. Og kan i øvrigt også fryses efter de er bagt.
  • Hummus og pesto: Vi plejer at kunne spise sådan en portion på en uges tid.

salatfoodprep

Hvis du mangler at læse mere om hvordan vi herhjemme laver madplaner, så kan du læse mere om det her. I morgen skriver jeg mere om min venindes geniale forslag med to-i-en-ret-aftensmad.

6 kommentarer

  • mette

    Åh hvor er det nyttig læsning!!
    Kan du mon lokkes til at dele jeres madplaner hver uge? (eller bare de uger hvor du har tid?)
    Har to drenge på knap to og et halvt år og mangler i høj grad tid og overskud! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Majbritt

      Kære Mette.
      Tak for din besked. FEDT at det hjælper 🙂 Så dejligt at høre.
      Og jeg kunne helt sikkert godt lokkes til at dele madplaner, har selv haft tanken.
      Nyd søndagen og drengene 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Må man godt genopvarme ris og pasta? Mener der er en form for risiko forbundet med det?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Majbritt

      Kære Maria.
      Tak for din kommentar 🙂 Man må godt genopvarme ris og pasta, men du har ret, at hvis man ikke køler dem ned efter man har lavet dem, samt ikke genopvarmer dem tilstrækkeligt, så er der en lille risiko for at der kan opstå bakterier. Godt du dog nævner det, da jeg lige vil kommentere det i indlægget.
      God påske.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi

    Jeg kan sagtens se det smarte i konceptet, men det vil virkelig kræve en mental ændring for mig, at pasta/ris/æg osv. ikke er helt friskt kogte. Måske når jeg dertil en dag. Indtil da er alle de mellemmåltider man kan lave i lidt større portioner og fryse ned en så god ide. Madplanerne er jeg helt med på, og når jeg (alt for) snart skal tilbage på arbejde, begynder vi klart på det.
    Jeg glæder mig til at læse, hvad den sidste ide til at spare tid går ud på.
    God søndag.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Majbritt

      Kære Heidi.
      Tak for din kommentar. Forstår dig godt. Nogle ting kan man bare ikke helt omstille sig til. Jeg brugte selv lang tid på at finde ud af om det var noget for mig, men syntes helt klart nu, at food prep hjælper mig i hverdagen, nu hvor jeg er tilbage på arbejdet. Madplanerne er simpelthen et must herhjemme, ellers kan jeg slet ikke finde ud af det 🙂 God søndag til dig også.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tidsbesparende tips i en hverdag med job, børn og manglende timer i døgnet (og arme på kroppen)(del 1)