Påskemuffins (fra 6 mdr.)

Tidsbesparende tips i en hverdag med job, børn og manglende timer i døgnet (og arme på kroppen)(del 1)

hverdagsretter

Madplaner, food prep og to-i-en-aftensmad.

Jeg har en meget sød veninde, som lige som jeg selv har lidt for lidt tid til kuldet af børn og lidt for få hænder til at nå alt det, som man gerne ville og burde gøre i hverdagen. Hendes børn er (som mine) kommet udover mos-fasen og er godt i gang med at spise sig igennem hele den kulinariske verden samt køleskabets og husholdningens kapacitet. Og når man har børn der når denne alder, og tiden stadig er knap, så er gode råd ofte dyre. For hvordan sørger man for varieret, sundt, velsmagende aftensmad hver aften, når jobbet samtidig skal passes og børnene hentes.

Svaret er ovenstående: Madplaner, food prep og to-i-et-aftensmad!

Jeg kom med de første to – min veninde den sidste.

Og hvad betyder så lige det?

Det vil jeg forsøge at forklare nedenfor.

Jeg håber, at I kan bruge mit lille inspirations”kit”.

1.Ugeplaner/Madplaner

Det siger egentligt sig selv. Hver weekend går jeg i gang med at planlægge næste uges mad. Og ja, det lyder muligvis lidt for overskudsagtigt og kedeligt, men har du børn, så kan du spare SÅ sindssygt meget tid (og penge) i en hverdag, hvor alt alligevel er skemalagt efter søvnrytmer, økonomi, måltidsmønstre og humør.

Jeg kender en del, som ikke bryder sig om madplaner og føler, at det begrænser dem. For hvad nu, hvis de om torsdagen ifølge planen skal have fisk, men de torsdag i højere grad har lyst til lasagne?

Det er selvfølgelig noget af et dilemma, og hvis du virkelig føler, at det begrænser dine kreative evner i køkkenet, så er det ikke værd at læse mere. Men hvis du i stedet har lyst til at se på fordelene ved at lave en ugeplan, så er det værd at bemærke, at:

  • Det sparer penge.
  • Det spare tid.
  • Det giver mere overskud.
  • Du undgår at stå med et tomt køleskab.
  • Du skal ikke opfinde den dybe tallerken klokken 17 torsdag aften.

I vores ugeplaner forsøger jeg så vidt muligt at sørge for:

  • At der altid er masser af grøntsager.
  • At der er en aften med fisk.
  • At der altid er en kød-fri-dag.
  • At vi kan tage mad fra fryseren til de dage, hvor vi kommer sent hjem fra arbejdet.
  • At vi laver mad i weekenden i dobbeltportioner, så vi kan fryse ned til senere brug.
  • At køleskabet bliver tømt, dvs. grøntsagerne går igen i retterne, så ikke vi skal smide ud.

Her to eksempler på ugeplaner, som vi har haft.

  Uge 1 Uge 2
Mandag Kylling i karry (fryser-ret) One-pot pasta
Tirsdag Fiskefrikadeller med salat Laksepakker med grøntsager
Onsdag Dahl Chili con carne (fryser-ret)
Torsdag Svensk pølseret (dobbelt-portion) Shakshuka
Fredag Fuldkornswraps med kylling og grønt Æggewraps
Lørdag Spaghetti kødsovs (lav dobbelt-portion) Boller i karry (lav dobbelt-portion)
Søndag Rester Hjemmelavet pizza (med denne bund)

 

Og jo, jeg kender godt den situation at man har intentionen om at lave en madplan, om at følge den – og om at spare tid og penge. Men at man dør på det efter (maks) to uger. Enten fordi man glemmer det, ikke har overskud eller ikke lige får købt ind den dag, hvor man skulle, og så er man alligevel inde i en dårlig uge.

For mig hjalp det at få nogle unger, få en hverdag hvor logistik og planlægning er en tvungen affære, og hvor der er lynjustits, når ikke maden serveres hurtigt nok. Desuden hjalp det at købe ind til en hel uge, så køleskabet er tomt når vi når søndag, og jeg derfor tvinges til at købe stort ind igen. Til at planlægge. Også selvom jeg er træt og mest af alt har lyst til at tænde for Netflix.

Og så gjorde det heller ikke noget, at jeg kunne bestille mine varer via en app og få dem leveret. Men det er en anden snak.

Hvordan planlægger I jeres uger? Og har I nogle faste retter, som bare altid kommer på?

Og hvis ikke ugeplaner er noget for dig, så kan food prep og to-i-en-aftensmad måske være noget? Det kommer der mere om de næste par dage…

foodpreb2med-tekst

2 kommentarer

  • Lika

    Altså, jeg vil sige, at hvis ikke jeg lavede madplaner ville jeg slet ikke kunne få hverdagen til at hænge sammen. At tænke hver dag på hvad man skal finde på og handle – så ville jeg bryde sammen. Jeg laver madplaner og gjorde det også før vi fik børn.Det er da ikke verdens sjoveste ting, men når det er gjort og bestilt på nettet, så er det så meget nemmere bagefter. Jeg vælger altid nogle retter, som vi kan glæde os til at smage – og hver uge nye retter. Genbruger faktisk kun opskrifter 1 gang i ugen – resten er noget nyt. Jeg elsker selv at kunne vælge. Det er klart løsningen for os.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Majbritt

      Hvor fedt! Har det præcis på samme måde. Ville heller ikke kunne fungere hvis ikke der var en fast plan om maden til om aftenen.
      Spændende med nye retter hver uge. Kunne jeg godt finde på at prøve.
      God dag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Påskemuffins (fra 6 mdr.)